Bakan Yumaklı: Pestisit kalıntı oranı yüzde 35 azaltıldı
“`html
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, son üç yılda gerçekleştirilen 250 bin pestisit denetimi sayesinde kalıntı oranının %35 oranında düşürüldüğünü açıkladı. Yumaklı, “Gıda ürünlerinin satış ve tüketim noktalarında karekod uygulamasını zorunlu hale getireceğiz. Bu şekilde, bu alanlara gelen vatandaşlarımız, karekod aracılığıyla denetim tarihlerini görebilecek.” dedi.
Avrupa’dan geri dönen tarım ürünleri TBMM’de duyuluyor!
Yumaklı, Bakanlık bünyesindeki Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı’nı ziyaret etti ve incelemelerde bulundu.
Laboratuvarın, et ürünlerinden zeytinyağına kadar çeşitli gıdaların analiz edilerek güvenilirliklerinin test edildiği bilgisini veren Yumaklı, Türkiye’de kamu ve özel sektörde toplam 143 laboratuvar bulunduğunu ifade etti.
Yumaklı, bu laboratuvarlara desteklerin Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı tarafından verildiğini dile getirdi.
“1,3 milyon denetimde 1,4 milyar lira ceza kesildi”
Vatandaşların güvenilir gıda ürünlerine ulaşmasını sağlamak adına denetimlerin hızla devam edeceğini vurgulayan Yumaklı, geçen yıl 1,3 milyondan fazla denetim gerçekleştirdiklerini ve toplamda 1,4 milyar lira idari para cezası uygulandığını belirtti.
Yumaklı, halk sağlığını tehdit eden gıdalarla ilgili olarak savcılıklara suç duyurusunda bulunduklarına dikkat çekerek, “2024 yılı itibarıyla 610 dosya için suç duyurusunda bulunduk. Amacımız yalnızca ceza vermek değil, vatandaşlarımızın güvenle gıda ürünlerini tüketebileceği bir ortam sağlamaktır. Geçtiğimiz yıl, taklit-tağşiş uygulaması sayesinde denetim sonuçlarını internet sitemiz üzerinden anlık olarak paylaşmaya başladık. Bu konuda vatandaşlarımızdan olumlu geri dönüşler aldık. Buradan bir kez daha hatırlatmak isterim ki, en etkili gıda denetçisi aslında vatandaşın kendisidir.” şeklinde konuştu.
“Karekod uygulaması zorunlu hale gelecek”
Yumaklı, “Gıda ürünlerinin satıldığı ya da tüketildiği yerlerde karekod uygulamasını zorunlu hale getireceğiz. Bu noktaları ziyaret eden vatandaşlarımız, söz konusu mekanların en son ne zaman denetlendiğini görüntüleyebilecekler. Sağlıklı ve güvenilir gıdaya erişim herkesin hakkıdır. Taahhütlerini yerine getirmeyen işletmelerle ilgili, geçmişte olduğu gibi bundan sonra da tolerans göstermeyeceğiz.” dedi.
Yumaklı, pestisit ile ilgili çıkan olumsuz haberleri eleştirerek, “Burada suçlananların çoğunlukla çiftçiler olduğunu görüyoruz. Elbette uygulamada hatalar olabilir, ancak bu hataların oransal büyüklüğü bizim hassasiyetimiz ile doğru orantılı değil. Bu konudaki amacımız, pestisit kalıntılarını mümkün olan en düşük seviyeye indirmektir.” ifadesinde bulundu.
“Pestisit kalıntı oranı yüzde 35 oranında azaldı”
Pestisit hususunda Avrupa Birliği ile tam uyum sağladıklarını belirten Yumaklı, bu süreçte 223 maddenin yasaklandığını söyledi.
Yumaklı, yalnızca ihracata giden ürünlerin denetlendiği yönünde bir algının yanlış olduğunu belirterek, “Tarladan en son kullanıma kadar birçok noktada denetim ve analizler devam ediyor. Son üç yılda gerçekleştirilen 250 bin pestisit denetimi sonucunda kalıntı oranı %35 azalmıştır. Ancak bunu yeterli görmüyoruz; hedefimiz bunları sıfıra yaklaştırmaktır. Türkiye, pestisit kullanımında Avrupa’nın ortalamasının altında, dünya ortalamasıyla neredeyse aynı seviyededir.” dedi.
İhracata giden veya yurt içinde reddedilen ürünlerin pestisitten kaynaklandığı izleniminin yanlış olduğunu belirten Yumaklı, bunun yarısının “aflatoksin” adı verilen, kuru meyvelerde görülen zararlı oluşumlar sebebiyle gerçekleştiğini ifade etti.
Yumaklı, “Antep fıstığına ait 1473 partiden yalnızca 20’sinin fazla aflatoksin nedeniyle iade edildiğini, kuru incirde ise 5600 sevkiyattan 81’inin aynı sebepten dolayı geri gönderildiğini belirtti. Kuru kayısıda da fazla kükürtdioksit oranı nedeniyle 21,003 tondan 282 tonu iade edildi. Tüm bu durumların sebeplerine yönelik olarak etkili çözümler üretmekteyiz.” dedi.
“İade edilen ürünler imha edilecek”
Yumaklı, son günlerde Tunus’a ihraç edilen patatesler hakkında yayılan dezenformasyona da değinerek, “Tunus’a gönderilen patatesler, pestisit kalıntısı veya başka bir nedenle değil, bitkinin hastalığından ötürü geri dönmektedir. Tespit edilen tüm sorunları ortadan kaldırmak için gereken adımları atacağız.” dedi.
Bu süreçte 2500 tonluk bir ürünün iade sürecinin devam ettiğini aktaran Yumaklı, “Patatesin toplam üretim içindeki oranı oldukça düşüktür. Ayrıca, yaptığımız çalışmalar sonucunda RASFF bildirim sayısının son 3 yılda %54 oranında azaldığını belirtmek isterim. Ancak bu durumu yeterli görmüyoruz, amacımız sıfıra yaklaşmaktır.” diye ekledi.
Resmi Gazete’de 7 Ocak tarihli mükerrer sayıda, “Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yayımlandığını hatırlatan Yumaklı, özellikle çok fazla bildirim alan ürünlerin ihracatçı firmalarının süreçlerini yeniden gözden geçirdiğini ifade etti.
Yumaklı, maksimum kalıntı oranlarının güncellenmesi konusunda uluslararası standartların dikkate alındığını belirterek, “Uzun süredir uyumsuz olan birçok gıdanın limitlerini güncelledik. ‘Önceden uyumlu değildi, şimdi uyumlu hale getiriyorsunuz’ gibi söylemler yanlış. Bu süreç dinamiktir ve güncellemeleri hızla gerçekleştiriyoruz.” ifadelerini kullandı.
Opera sanatçısı Güneş Uluçay, Türkiye’deki yolculuğunu anlattı! |
Günün önemli haberleri… TIKLAYIN – Erdoğan ile Bahçeli görüşmek üzere bir araya gelecek Kızıl Goncalar dizisinin fragmanına tepkiler sürüyor: Başörtüsünü ateşe attı TIKLAYIN – Mehmet Y. Yılmaz | Yasin Aktay o fotoğrafa neden dâhil oldu? TIKLAYIN – ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Türkiye ile çalışarak SDG’nin yabancı üyelerini ülkesine döndürüyoruz TIKLAYIN – Spor yazarları Galatasaray-Başakşehir karşılaşmasını yorumladı: “Süper Lig’de bambaşka bir maç olacak” TIKLAYIN – Gökçekler’in “kefen yolsuzluğu” iddialarına suç duyurusu: “Mansur Yavaş ve Köksal Bozan’a iftira atıldı” |
“`