İSTANBUL (İGFA) – Türkiye’nin elektrik enerjisi kurulu gücü Kasım ayında 115 bin Megavat (MW) seviyesine ulaştı. Temiz enerji kaynaklarının bu güce katkısı yüzde 59’a yükseldi. Enerji ekipmanlarının Türkiye’de üretilmesi büyük önem taşıyor.
Enerji sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin kur düzeyi, yüksek enflasyon, finansman sorunları ve artan girdi maliyetleri rekabetçi üretimden uzaklaşmalarına neden oluyor. ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, bu durumu değerlendirirken, “Yerel yönetimlerin projelerinde bile ithal ekipman kullanılması, üretim maliyetlerindeki sorunu gösteriyor.” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın YEKA ihalelerinde yüzde 65 yerlilik şartı bulunurken, yerel yönetimlerin projelerinde bu oranın gözetilmediğine dikkat çeken Kalaycı, “Türkiye’de en yüksek kalitede üretilen türbin kanatlarının dahi ithal edilmesi durumu anlaşılmaz.” şeklinde konuştu.
“2035 REVİZE HEDEFLERİ YERLİ ÜRETİM İLE DESTEKLENMELİ”
Kalaycı, rüzgâr, güneş, jeotermal, biyokütle, hidroelektrik gibi temiz enerji kaynaklarında yerli üretilmeyen ekipman sayısının az olduğuna işaret ederek, yerli enerjinin ithal ekipman ile üretilmemesi gerektiğini vurguladı. Türkiye’deki şirketlerin her aşamada yer alması gerektiğini belirtti.